Annemieke IJzerman – harpiste — ↘︎

Annemieke IJzerman (1981) studeerde harp aan de Hogeschool voor de Kunsten Utrecht bij Erika Waardenburg, eerst in de Jong Talentklas en aansluitend in de vakopleiding, waar zij in 2004 het diploma Bachelor of Music met onderscheiding behaalde. Ze vervolgde haar harpstudie aan het CNSMD in Lyon (Frankrijk) bij Fabrice Pierre. Ze won prijzen op het 4e Nederlands Harpconcours, de Internationale Wedstrijd voor Harp in Brussel, het Prinses Christina Concours en het Concours van de Stichting Jong Muziektalent Nederland.

Als bevlogen muzikante geeft Annemieke concerten in diverse settings.

Ze geeft soloconcerten waarbij ze zowel de pedaalharp als de keltische harp als veelzijdig instrument laat horen. Haar hart ligt echter bij de ensemblemuziek. Ze speelt in Atmos4 met marimba’s, piano en harp dat o.a. de Canto Ostinato van Simeon ten Holt uitvoert, in Duo23 met harpiste Saskia Rekké, in een orgel/harp duo met organist Erik van der Heijden, ze maakt deel uit van het UtrechtsHarpTrio fluit/altviool/harp met Michiel Holtrop – altviool en Hanspeter Spannring – fluit (musici van het NedPhO) en Kamermuziek Ensemble Nederland in variabele bezetting met als basis viool, klarinet, cello, harp.

Annemieke werkte samen met o.a. Amsterdam Sinfonietta, het Doelenensemble, het Doelenkwartet, Sinfonia Rotterdam, het Nederlands Kamer Orkest en speelt regelmatig bij de (grote symfonie)-orkesten als het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, de Philharmoie Zuidnederland en het Orchestre Philhamonique de Luxembourg.

Samenwerkingen met kunstenaars uit andere disciplines hebben geleid tot interessante, onderzoekende en bij publiek en pers zeer gewaardeerde voorstellingen: “Vreemde Verhalen” maakte zij samen met strijkkwartet en verteller, geïnspireerd door muziek van Caplet – Conte Fantastique, Debussy – Danse Sacrée et Danse Profane en Glass – Metamorphoses. Met het Alchemy Ensemble maakte ze de voorstelling “Sneeuwkoningin” voor 3 dansers, zang en harp. Met jeugdtheatergroep Kwatta speelde zij veelvuldig “Tsaar Saltaan, Prins Guidoon en de Zwaan”, naar een sprookje van Tsjechov, onder regie van Wannie de Wijn met muziek van Dolf de Kinkelder. In “Theriak” speelde ze met de dansers van LeineRoebana. Met The Analogues performde ze op authentieke wijze het prachtige “She’s leaving home” van The Beatles in binnen- en buitenland. Met stadsgids030 Iris Dijkstra maakte ze de “Muziekwandeling” door het centrum van Utrecht waarbij ze de troubadourharp bespeelt. Maatschappelijk betrokken is ze als muzikant bij de Stichting Appeltaartconcerten. Daarnaast geeft ze haar liefde voor muziek en voor de harp in het bijzonder door aan haar leerlingen bij Scholen in de Kunst Amersfoort.

Website: www.annemiekeijzerman.nl