Lisanne Soeterbroek – violiste — ↘︎

Lisanne Soeterbroek (1984) geboren te Sittard (NL), studeerde bij Coosje Wijzenbeek en Vera Beths aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zij sloot haar Masterstudie af met een 10 met onderscheiding voor ‘all-round musician’. Hierna volgde zij een Postgraduate Study in Graz (A) bij Prof. Eszter Haffner.
Lisanne won diverse nationale en internationale prijzen bij concoursen als het Padova International Music Competition 2012, het Oskar Back Nationaal Vioolconcours 2007 & 2011, het International Solo Violin Competition Cremona 2010, The International Music Contest “Provincia di Caltanissetta” for Chamber Music 2003 Sicily, de Carl Flesch Akademie 2004 (Baden-Baden), het ‘Internationaler Wettbewerb für Violine’ 2001, Charles Hennen Concours 1998 en 2002 en het Davina van Wely Vioolconcours 1999.

In 2007 werd haar de Kersjes van de Groenekan Prijs 2007 toegekend en Lisanne was in 2008 de eerste Young Artist in Residence ooit van de Gelderse Muziekzomer. In 2009 tourde zij in de serie ‘Debuut’ als primarius van The Hague String Variations (strijksextet).

Sinds december 2009 is Lisanne primarius van het Vespucci Kwartet. Dit strijkkwartet speelt op vele podia en festivals in Nederland en Duitsland. In 2014 namen zij hun Debuut-CD op bij het label Footloose, met werken van Mozart en Dvorak.

Sinds 2017 creëert Lisanne klassieke muziek-voorstellingen met net een vleugje extra. Zo ging in september 2017 haar productie ‘Kreutzersonate’ voor live strijkkwartet en filmbeelden in première, i.s.m. filmmaker Michal Grycko, als ook Prokofievs 1e strijkkwartet met prima ballerina Maria Seletskaja. In 2018 verscheen haar kindervoorstelling ‘de Nieuwe Kleren van de Keizer’ met muziek van Haydn, i.s.m. acteur Steef Hupkes. Al deze voorstellingen ontwierp zij voor het Vespucci Kwartet.
                                                                                                                                          www.vespuccikwartet.nl

Lisanne soleerde met vele orkesten, waaronder het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamerorkest, het Nationaal Jeugdorkest, het Staatsorkest van Frankfurt an der Oder, Consorto Rotterdam, de Baden-Badener Philharmonie, het Züricher Kammerorchester, Ensemble NiederRhein en het Limburgs Symfonie Orkest. Op haar veertiende maakte ze haar debuut in de Grote Zaal van het Concertgebouw met het vioolconcert van Khatchaturian.

Van 2009 tot 2013 werkte Lisanne als aanvoerder 2e violen bij het Nederlands KamerOrkest. Sinds 2013 is zij aangesteld als eerste concertmeester bij het Antwerp Symphony Orchestra. Eveneens heeft zij heeft sinds 2017 een trial als concertmeester bij Aurora Orchestra London, een orkest dat symfonieën uit het hoofd speelt.

Als gastconcertmeester speelde zij o.a. bij het Rotterdam Philharmonisch Orkest,  City of Birmingham Orchestra, Barcelona Symphony Orchestra, BBC Symphony Orchestra, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Residentie Orkest, het Nederlands KamerOrkest, het Orkest van het Oorsten en het Gelders Orkest.

Lisanne bespeelt een Ferdinand Gagliano uit 1773.
Website: www.lisannesoeterbroek.com