Marieke Vos – klarinettiste — ↘︎

Klarinettiste Marieke Vos (Amersfoort 1990) groeide op in een muzikaal gezin. Haar eerste klarinetlessen kreeg zij van haar vader Kees Vos. Vanaf haar twaalfde kreeg zij les van klarinettist Jan Jansen in Rotterdam. Marieke studeerde in 2013 af aan het conservatorium van Amsterdam bij Harmen de Boer. Na haar studie in Amsterdam volgde ze les bij o.a. Sharon Kam in Hannover.

Marieke is klarinettiste en oprichtster van het Nederlands Kamermuziek Ensemble, een ensemble bestaande uit de bijzondere bezetting van klarinet; Marieke Vos, viool; Lisanne Soeterbroek, cello; Maya Fridman en harp; Annemieke IJzerman. Het ensemble is naast de concertpodia in binnen en buitenland regelmatig te horen op NPO Radio 4 en te zien op Brava TV en speelde live bij Podium Witteman op NPO 2. Daarnaast is zij zeer actief in verschillende kamermuziekformaties. Zie agenda. Marieke is verbonden aan Harlekijn Holland – de onderneming van Herman van Veen, als artistiek leider van de kamermuziekserie en het Paltz Kamermuziekfestival in het Herman van Veen Arts Center te Soest. De kamermuziekconcerten vinden maandelijks plaats. De eerste editie van het Paltz Kamermuziekfestival was in 2017, de tweede editie in 2018.

Marieke werkt veel samen met componisten. In 2013 speelde Marieke de première van het stuk ‘The Major Speaks to Kees’ voor klarinet solo van componist Jacques Bank, opgedragen aan haar vader. In september 2016 speelde ze de première van ‘Melan Go Crazy’ voor klarinet en piano van Klaas de Vries in de Rotterdamse Schouwburg.

In juli 2016 en 2018 maakte het Nederlands Kamermuziek Ensemble een tour door Frankrijk in samenwerking met componist Carlos Micháns. In juli 2019 geven zij opnieuw concerten in Frankrijk.

Naast het spelen van klassieke muziek speelt Marieke ook regelmatig lichte muziek, ze is sinds 2017 lid van de ‘Ladies Band’ waarmee ze voorstellingen geeft met een dixieland programma uit de jaren 30 en 40. Daarnaast is ze onderdeel van de band van Jannemien Cnossen waarmee ze de voorstelling ‘A little different’ speelt en speelde ze mee in voorstellingen van Herman van Veen.

Ook maakt Marieke deel uit van het artistieke team van de Bachdag Amersfoort.

Marieke is prijswinnaar bij het concours van Stichting Jong Muziektalent Nederland. Marieke speelt op een Leitner & Kraus klarinet, gebouwd in 2007, deze klarinet kon zij met behulp van het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds in haar bezit krijgen.